KONSEP PENERAPAN PROJEK PENGUATAN PROFIL PELAJAR PANCASILA (P5) SMA NEGERI 1 JATISARI TAHUN PELAJARAN 2022/2023 SEMESTER GANJIL  ‘’KAMIS NYU...

KONSEP PENERAPAN PROJEK PENGUATAN PROFIL PELAJAR PANCASILA (P5)
SMA NEGERI 1 JATISARI TAHUN PELAJARAN 2022/2023
SEMESTER GANJIL
‘’KAMIS NYUNDA SMAN 1 JATI SARI’’

TUJUAN :
1. Kegiatan kokurikuler Berbasis Projek
2. Dirancang untuk menguatkan upaya pencapaian kompetensi dan karakter sesuai dengan profil pelajar Pancasila

TEMA :
- Tema P5 : "Bhineka Tunggal Ika, Kearifan lokal dan Kewirausahaan"
- Tema implementasi : “Ngamumule kadaharan Jeung kabudayaan sunda”
TEMPAT KEGIATAN : Lapangan Upacara SMAN 1 Jatisari
WAKTU PELAKSANAAN :
Kamis, 15 Desember 2022. Pukul 08.00 s.d. selesai
TEKNIS PENILAIAN :
Remedial/tugas tambahan mapel kolaborasi

KOLABORASI MATA PELAJARAN :
1. PKWU
2. SENI BUDAYA
3. BAHASA SUNDA
4. EKONOMI
5. PPKN
6. BIOLOGI
7. SEJARAH/SEJARAH INDONESIA

PESERTA :

- Siswa-Siswi Kelas X dan XI IPA dan IPS
- Kostum Siswa menggunakan kostum Sunda
BENTUK KEGIATAN :
A.   Pameran dan Jualan
B. Kue-kue Tradisional Khas Sunda :
X.IPA.1 dan X.IPS.1
3. Karedok
4. Cincau
C. Kaulinan Barudak :
1. Permainan Congklak (Kelas X IPA.1 dan X.IPS.6)
2. Permainan Pérépét Jengkol (X.IPA.2 dan X.IPS.5)
3. Permainan “Cingciripit” (X.IPA.3 dan X.IPS.4)
4. Permainan Oray – Orayan (X.IPA.4 dan IPS.3)
5. Permainan “Anjang-Anjangan” (X.IPA.5 dan IPS.2)
6. Permainan Hahayaman (X.IPA.6 dan IPS.1)
D. Lomba Lagu Sunda Kelas XI. IPA dan XI.IPS
1. "Bubuy Bulan"
2. "Cing Cangkeling"
3. "Manuk Dadali"
4. "Tokecang"
5. "Sapu Nyere Pegat Simpay"
6. "Es Lilin"
7. "Hanjakal"
8. "Mojang Priangan"
9. "Bajing Luncat"
10. "Peuyeum Bandung"
              Budaya tradisional anu diwariskeun sacara turun tumurun di sawatara wewengkon, hususna di Jawa Barat, leuwih dipikawanoh ku istilah “adat budaya Sunda”. Di mangsa kiwari, budaya Sunda kagagésér ku ayana budaya nu sifatna  leuwih nasional saperti bangsa deungeun, nu tangtuna nyababkeun generasi ngora, utamana urang Sunda sorangan kurang maham kana budaya karuhunna, saperti kadaharan, kaulinan tradisional jeung kawih Sunda. Paripolah  komunikasi saperti ngalakukeun paguneman atawa cumarita dina basa Sunda sakabéhna mangrupakeun artéfak budaya Sunda. Sajalan jeung program sakola, nu nyetél jeung Implementasi Projék Penguatan Profil Pelajar Pancasila jeung Koordinator Projék unggal kelas. Ngabagi guru-guru jadi 3 (tilu) kelompok Tim nu bakal ngajalankeun 3 Téma Projék dumasar topik-topikna séwang-séwangan nu geus ditangtukeun. Di kelas X (sapuluh ) jeung XI (sabelas) dipilih 3 Téma nyaéta :
      1.   Kearifan Lokal jeung Bhinéka Tunggal Ika (Topik kréasi Pintonan Seni jeung hiji Topik liannna nu patali jeung kabersihan lingkungan ngaliwatan Gotong Royong)
     2.      Suara Démokrasi (Topik Stop Bulliying jeung Topik Peradilan Semu atawa nu liana)
     3.      Kewirausahaan ( 2 Topik disaluyukeun jeung karakteristik daérah widang kawirausahaan “naon”      nu bakal dimekarkeun)
           Pikeun numuwuhkwun kasadaran, ogé mikacinta budaya Sunda, SMAN 1 Jatisari geusnangtukeun kawijakan program “Poé kemis ngagunakeun kostum daérah husus Sunda” nu katangtuanana unggal poé kemis dina kagiatan acara nu diayakeun para pamilon kagiatan diwajibkeun ngagunakeun anggoan tradisional sarta ngalakukeun kagiatan paguneman  dina basa Sunda. Hal ieu miboga tujuan salah sahijina nyaéta dina raraga “Ngamumulé Budaya Tradisional”. Ku cara merhatikeun ayana SMAN 1 JATISARI salaku lembaga pendidikan sakaligus pusat budaya, anu jadi salah sahiji puser aktivitas nu ngagambarkeun lokalitas anu aya di Provinsi Jawa Barat, ku kituna ku ayana implémentasi program anu dipiharep miboga dampak positif ka siswa-siswi di SMAN 1 Jatisari, atawa pikeun sakola liana nu aya di Jawa Barat, utamana ka masarakat étnis Sunda nu aya di mana waé.
            SMAN 1 Jatisari ngalakukeun salah sahiji kagiatan kolaborasi mata pelajaran Seni Budaya,
     PKWU, Basa Sunda, PPKN, Sejarah, Ekonomi, Biologi, Olahraga ka siwa-siswi kelas X jeung XI nu  aya dina kontéks program “Kamis Nyunda”. Ku ngalakukeun kagiatan dina wangun paméran kué-kué tradisional has Sunda, Kaulinan Barudak, kawih-kawih Sunda, hal ieu nuduhkeun yén Implementasi Program “Kamis Nyunda” sacara umum bakal lumangsung pikeun optimalisasi program, ku kituna bakal nuduhkeun dampak positif tur ngaronjatkeun ciri has tina kadaharan, kaulinan, jeung kasadaran komunikasi dina basa Sunda, sarta ngagunakeun anggoan adat Sunda. Kadaharan has Sunda ogé ngarojong siswa-siswi SMAN 1 Jatisari miboga karakter jeung daya saing nu berbasis ajén-ajén lokalitas dina tatanan globalisasi, hususna di Jawa Barat, sangkan masarakat Sunda nu siswa-siswina salaku pewaris aktif jeung pasif milu ilubiung ngamumulé budaya karuhun sangkan kacipta generasi unggul.

COMMENTS

Fasilitas,3,Misi,1,Pendidikan,2,slide,2,Tujuan,1,Visi,1,
ltr
item